Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τον Ιανουάριο η πρώτη δόση του δανείου προς την Ιρλανδία

Αμηχανία στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών της ΙρλανδίαςΤον Ιανουάριο είναι πιθανό να εκταμιευτεί για την Ιρλανδία η πρώτη δόση του πακέτου στήριξης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ και η Κομισιόν καθησυχάζουν ότι τα προβλήματα της...


 Ιρλανδίας δεν θα μεταδοθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί στην αγορά.

Στην Ιρλανδία πάντως η απόφαση για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές και κοινωνικές τριβές, με το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού (Κόμμα των Πρασίνων) να ζητά πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο, αίτημα που έχει διατυπώσει και η Αντιπολίτευση.

Ωστόσο, οι Πράσινοι δήλωσαν ότι το κόμμα τους θα παραμείνει στην εξουσία μέχρις ότου ανακοινωθεί το πρόγραμμα λιτότητας, εγκριθεί από τη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2011 και διασφαλιστεί η οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι έτοιμες να συνδράμουν στον μηχανισμό στήριξης δηλώνουν η Σουηδία και η Βρετανία, χώρες που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

Κομισιόν: «δεν θα εξαπλωθεί η κρίση»

Μετά την συμφωνία με την Ιρλανδία, οι φωνές ότι το επόμενο «θύμα» των αγορών θα είναι η Πορτογαλία πληθαίνουν, ενώ φόβοι εκφράζονται και για την Ισπανία.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, επισημαίνοντας, όπως αναφέρει το Reuters, ότι τα προβλήματα της Ιρλανδίας δεν πρόκειται να μεταδοθούν στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η επιχειρηματολογία της Κομισιόν.

Σύμφωνα με δήλωση της Κομισιόν, στόχος των αποφάσεων που λαμβάνονται για την Ιρλανδία είναι και να αποτραπούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Πορτογαλία, η Κομισιόν επανέλαβε την πεποίθησή της ότι το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας είναι σταθερό και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την Ιρλανδία.

Όπως εξήγησε,τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που δρομολόγησε η πορτογαλική κυβέρνηση θα επιτρέψουν στη χώρα να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

«Δεν υπάρχει σύγκριση. Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, ο τραπεζικός κλάδος έχει αποδείξει τους τελευταίους μήνες ότι είναι σχετικά υγιής και ανθεκτικός, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετική περίπτωση» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αμαντέους Αλταφάζ.

Με υποβάθμιση απειλεί την Ιρλανδία η Moody's

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πολλές βαθμίδες εξετάζει ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο οίκος αξιολόγησης εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πολλές βαθμίδες, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος και των οικονομικών αβεβαιοτήτων.

Από την πλευρά του ο βρετανικός Guardian σημειώνει ότι η γειτονική Ιρλανδία περνά κρίση τύπου Lehman Brothers.

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί: οι χρηματαγορές επιδεικνύουν νευρικότητα, η εμπιστοσύνη κλονίζεται, συμπτώματα απελπισίας αρχίζουν να απειλούν τις τράπεζες.

»Η τύχη της Ιρλανδίας έχει πολλά κοινά σημεία με τη Lehman το 2008. Η κρίση έχει ξεσπάσει, η κυβέρνηση έχει λάβει άστοχες αποφάσεις και η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς βοήθεια.

» Θεωρητικά, η Ιρλανδία δεν είναι τόσο σημαντική για την παγκόσμια οικονομία και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί 'πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει'.

» Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό το ξέρουν και ο Τζορτζ Οσμπορν και η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Τα δάνεια της Βρετανίας προς την Ιρλανδία είναι μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

» Ταυτόχρονα, η Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης φοβούνται τη γενίκευση της κρίσης. Η Πορτογαλία θα ήταν η επόμενη που θα «έπεφτε» στο ντόμινο, αλλά η χώρα για την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η Ισπανία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου