Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ο κύβος ερρίφθη για την Ιρλανδία

«Σε έναν κόσμο ντροπής, μεταμελήσου και κάνε κάτι για το οποίο να είσαι υπερήφανος» λέει το γκραφίτι σε δρόμο του Νότιου Δουβλίνου. Η «ντροπή» είναι η λέξη που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στην πολιτική αντιπαράθεση της Ιρλανδίας. Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και ο Τύπος κατηγορούν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις πιο μαύρες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. (ΑΡ ΡΗΟΤΟ ΡΕΤΕR ΜΟRRΙSΟΝ)
«Σε έναν κόσμο ντροπής, μεταμελήσου και κάνε κάτι για το οποίο να είσαι υπερήφανος» λέει το γκραφίτι σε δρόμο του Νότιου Δουβλίνου. Η «ντροπή» είναι η λέξη που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στην πολιτική αντιπαράθεση της Ιρλανδίας. Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και ο Τύπος κατηγορούν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις πιο μαύρες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. (ΑΡ ΡΗΟΤΟ ΡΕΤΕR ΜΟRRΙSΟΝ)
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υπέβαλε επισήμως την Κυριακή αίτημα για βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης που θα κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ και θα έχει τριετή διάρκεια.

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Εurogroup η οποία ενέκρινε την υπαγωγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής στήριξης. Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν ανακοίνωσε πως το ακριβές ποσό του δανείου θα αποφασιστεί στα τέλη του μήνα ενώ διευκρίνισε ότι αυτό θα αφορά τόσο τον τραπεζικό τομέα όσο και τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας. Αργότερα μέσα στον μήνα αναμένεται να εγκριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον το πακέτο στήριξης στη χώρα.

Πρόσθετη βοήθεια θα παράσχει στο Δουβλίνο και η Σουηδία, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ. Η Βρετανία θα ενισχύσει με τρεις τρόπους τους πιο κοντινούς της γείτονες καθώς θα συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και στο δάνειο του ΔΝΤ αλλά θα συνάψει και διμερές δάνειο με την Ιρλανδία.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστοί οι όροι του δανεισμού, υπολογίζεται ότι η ενίσχυση για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της επόμενης τριετίας θα κυμανθεί ανάμεσα στα 50 και τα 60 δισ. ευρώ. Ακόμη 20-30 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για τη διάσωση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών.

Φαίνεται ακόμη ότι παρά τη σθεναρή αντίσταση της κυβέρνησης, η οποία έχει χαρακτηρίσει το ζήτημα της χαμηλής φορολόγησης επιχειρήσεων «casus belli», το Δουβλίνο θα υποχωρήσει τελικά έναντι των συντονισμένων πιέσεων Γερμανίας και Γαλλίας. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι το μνημόνιο που θα κληθεί να υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές της θα προβλέπει επιπλέον περικοπές δαπανών των ήδη προγραμματισμένων. Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν προβλέπει εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και ακόμη 1,5 δισ. ευρώ από αύξηση φορολογίας. Ο ιρλανδός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι οι «λεπτομέρειες» του πακέτου στήριξης θα γίνουν γνωστές με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε μία ή δύο το αργότερο εβδομάδες.

Η είδηση της παροχής βοήθειας είχε άμεση όσο και θετική επίδραση στο κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας. Οι διεθνείς χρηματαγορές «επιβράβευσαν» την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων χαλαρώνοντας τις πιέσεις προς τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα τα οποία υποχώρησαν για έβδομη συνεχόμενη ημέρα φτάνοντας τις 404 μονάδες βάσης. «Τα οικονομικά προβλήματα της Πορτογαλίας είναι πολύ διαφορετικά από αυτά της Ιρλανδίας» δήλωσε χθες ο Ολι Ρεν. Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις και να εξυγιάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα δημοσιονομικά της. «Το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι σύγχρονο, εξελιγμένο, ανθεκτικό, διέπεται από τους κατάλληλους κανόνες και διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα» έσπευσε χθες να τονίσει ο Φερνάντο Τεϊσέιρα Ντος Σάντος. Διότι γνωρίζει ότι οι ανέφελες ημέρες θα εκλείψουν σύντομα και οι πιέσεις προς τη χώρα του (για ένταξη στον μηχανισμό διάσωσης) θα ενταθούν. Πάντως ο προϋπολογισμός του ερχόμενου έτους ο οποίος έχει λάβει αρχική έγκριση από το κοινοβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες προβλέπει ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα (4,6% του ΑΕΠ). Η επόμενη δοκιμασία για τη μειοψηφούσα κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες θα είναι η συντονισμένη κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει για αύριο Τετάρτη τα μεγαλύτερα συνδικάτα, η πρώτη γενική απεργία εργαζομένων τα τελευταία 22 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου