Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μεγάλες ανατροπές φέρνει το μνημόνιο Νο 3

Τεχνοκράτες που συνοδεύουν τους επικεφαλής της τρόικας στον προθάλαμο της αίθουσας όπου πραγματοποιούνται οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομίας (ΡΗΑSΜΑ/Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ)
Τεχνοκράτες που συνοδεύουν τους επικεφαλής της τρόικας στον προθάλαμο της αίθουσας όπου πραγματοποιούνται οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομίας (ΡΗΑSΜΑ/Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ)
Επειτα από σκληρό πρέσινγκ της τρόικας, αλλά και παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, έκλεισε χθες το βράδυ έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ για το μνημόνιο Νο 3. Η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου εξασφαλίστηκε, όμως το νέο μνημόνιο δεν είναι ένα κείμενο γενικών στόχων όπως ήταν τα δύο προηγούμενα. Εισέρχεται στην ουσία των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνει λεπτομέρειες και σφιχτά χρονοδιαγράμματα που εκτιμάται ότι θα επιφέρουν θεαματικές ανατροπές στην οικονομία και θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε συγκρούσεις με συνδικάτα και κατεστημένα συμφέροντα, σε όλους τους κρίσιμους τομείς- όπως είναι οι μισθοί, οι ΔΕΚΟ, οι προσλήψεις, τα νοσοκομεία, η πολιτική για το φάρμακο, η φοροδιαφυγή, κ.ά. Κυβερνητικός παράγοντας με γνώση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα, σχολίαζε ότι η ταυτόχρονη υλοποίηση όλων αυτών των αλλαγών «δεν μπορεί να αφεθεί σε κάθε έναν υπουργό, απαιτεί project manager».

Πάντως, το άρθρο της κυρίας Λούκας Κατσέλη για τα εργασιακά ζητήματα στο «Βήμα της Κυριακής» αποτέλεσε την αφορμή να εκδηλωθεί εκ νέου ο διχασμός της κυβέρνησης απέναντι στο μνημόνιο. Χθες ο κ. Ευ.Βενιζέλος επισήμανε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η ομαλή καταβολή των δόσεων και η κάλυψη των δανειακών αναγκών», εκφρά ζοντας την ανησυχία που υπάρχει σε πολλά υπουργικά γραφεία για τις απαιτήσεις του μνημονίου σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου και με τις εξελίξεις στην Ιρλανδία. Αλλά και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου άφησε αιχμές κατά της υπουργού Εργασίας δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε κανένα περιθώριο να χανόμαστε σε σχόλια και άρθρα.Αυτή τη στιγμή είτε είμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση δεν υπάρχουμε ως άτομα.Πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά γιατί έχουμε να σώσουμε τη χώρα».

Ορισμένα μέλη της κυβέρνησης αλλά και αρκετοί βουλευτές παρ΄ ότι διαφώνησαν με τη δημοσίευση του άρθρου, που έριχνε λάδι στη φωτιά την ώρα της διαπραγμάτευσης, δεν έκρυβαν ότι συμφωνούν με την κυρία Κατσέλη που δεν δέχεται αδιαμαρτύρητα ό,τι ζητεί η τρόικα. Ο κ. Π. Μπεγλίτης εξέφρασε και δημοσίως αυτό το κλίμα λέγοντας (στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash) ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε.Δεν είμαστε σε μια λογική ότι παίρνουμε και αποδεχόμαστε το οτιδήποτε και πιστεύω ότι σωστά όλοι οι υπουργοί κι όχι μόνο η υπουργός Εργασίας, η κυρία Κατσέλη, διαπραγματεύονται το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα προς όφελος της χώρας». Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ.Πεταλωτής προσέφερε χθες μια διφορούμενη κάλυψη στην κυρία Κατσέλη, ενισχύοντας τις «διαρροές» ότι το άρθρο τής υπουργού προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Επειτα από βροχή ερωτήσεων απάντησε: «Ο κ. Παπανδρέου εμπιστεύεται όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης», αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στην υπουργό Εργασίας.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα εργασιακά
Η εμπλοκή που υπήρξε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα εργασιακά ζητήματα και ταλαιπώρησε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο την κυβέρνηση τακτοποιήθηκε χθες έπειτα από παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να προτείνει στο κλιμάκιο των ελεγκτών μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία κινείται μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και των προτάσεων της κυρίας Λούκας Κατσέλη. Ως εκείνη τη στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπήρχε το κείμενο του προηγούμενου μνημονίου το οποίο έλεγε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν χωρίς περιορισμούς και η πρόταση του υπουργείου Εργασίας ότι θα επικρατούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η διατύπωση που συμφωνήθηκε και περιελήφθη στο νέο μνημόνιο είναι ότι οι επιχειρησιακές, ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές συμβάσεις θα επικρατούν «χωρίς επαχθείς (αχρείαστους) περιορισμούς» («they should prevail without undue restrictions»). Οι περιορισμοί αυτοί θα προσδιοριστούν με νόμο που πρέπει να ψηφιστεί ως τον επόμενο έλεγχο που θα γίνει τον Ιανουάριο, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Από την πλευρά της κυρίας Κατσέλη εκφραζόταν ικανοποίηση για τη συμφωνία αυτή αφενός μεν επειδή διεσώθη ο κατώτατος μισθός που καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφετέρου δε γιατί αποσαφηνίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί για τα εργασιακά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου